Underground parking garage Katwijk aan Zee

1-ondergrondse-parkeergaragehoofdfoto

Best Building of the year 2016
Designed by: Royal HaskoningDHV
Commissioning company: Gemeente Katwijk
Photo: Luuk Kramer

Parking garage merges with the dunes

In Katwijk aan Zee Royal Haskoning DHV designed a parking garage that ‘merges into’ the dune landscape. The entrances and exits and pedestrian entrances are incorporated naturally into the environment.

Commissioned by the city of Katwijk, Royal HaskoningDHV drafted the architectural design of the parking garage and translated this into a thorough master plan. Based on this plan, Ballast Nedam and ZJA drafted the integral design (architectural, functional, structural and installation) for the realization of the parking garage. Special attention was given to the integration and materialisation of the entrances in the dune landscape, as one of the main principles of the architectural masterplan and the public domain, which was designed by OKRA Landscape Architects.

The underground parking garage is situated between the promenade and the beach and thus forms part of the seawall. As many colors and materials as possible that express the character of Katwijk and the dunes have been used in the design. The entrances and exits are sunk into the landscape. Perforated steel panels with dune grass prints soften the facade. The minimal construction of the pedestrian entries forms a distinct beacon, but still merges with the environment. The dune landscape continues unperturbably across the roof.

Below ground, the glass facades above provide plenty of daylight. A minimum of visual obstructions reinforces the overview in the 500-meter long garage. Different colors and textures form a further optimization of the orientation for the users.

General: Latest BNA

Inloggen op BNA

Forgot password? (Sluiten)